Putarina poskupljuje 15 odsto?

Bez autora
Mar 28 2013

Putarina u Srbiji bi mogla da poskupi, ali ne za 20 odsto koliko traže Putevi Srbije, već za 15 odsto ili će ostati ista cena ako se nađe drugo rešenje za finansiranje održavanja putne mreže. Putevi Srbije su više puta prethodnih godina tražili povećanje putarine, sa obrazloženjem da je putarina u Srbiji najjeftinija u regionu i da nedostaju sredstva za održavanje putne mreže.U Ministarstvu saobraćaja navode da su spremni eventualno da prihvate povećanje putarine za 15 odsto ili da se vrate akcize na gorivo od 15 do 20 odsto.

Putarina poskupljuje 15 odsto?Putarina u Srbiji bi mogla da poskupi, ali ne za 20 odsto koliko traže Putevi Srbije, već za 15 odsto ili će ostati ista cena ako se nađe drugo rešenje za finansiranje održavanja putne mreže, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu saobraćaja.

Putevi Srbije su više puta prethodnih godina tražili povećanje putarine, sa obrazloženjem da je putarina u Srbiji najjeftinija u regionu i da nedostaju sredstva za održavanje putne mreže.

U Ministarstvu saobraćaja navode da su spremni eventualno da prihvate povećanje putarine za 15 odsto ili da se vrate akcize na gorivo od 15 do 20 odsto.

Takođe, jedno od rešenja bi moglo da bude i da se iz maloprodajne cene goriva izdvaja između 30 i 40 odsto za puteve.

U Ministarstvu saobraćaja kažu da će vlada razmotriti da li će putarina poskupeti ili će biti prihvaćeno neko od pomenutih rešenja.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak je ranije izjavio Tanjugu da bi putarina trebalo da poskupi za 20 odsto, za iznos PDV.

U Srbiji je putarina poslednji put poskupela u februaru 2008. godine.

U Putevima Srbije je ranije rečeno Tanjugu da očekuju, ukoliko ne bude značajne promene kursa evra i ako se nastavi trend povećanja broja vozila iz prethodnih godina, da će ove godine porasti ukupan broj vozila za tri odsto, a prihod od naplate putarine za 5, 8 odsto, što bi bilo oko 15,6 milijardi dinara.

Putna mreža Srbije je u lošem stanju, a da bi se odgovarajuće održavala neophodno je 300 miliona evra godišnje, navode u tom preduzeću.

Putevi Srbije su od naplate putarine prošle godine imali prihod oko 14,6 milijardi dinara, a u 2011. godine 14,3 milijardi.

To javno preudzeće, pored prihoda od naplate putarine, u ovoj godini očekuje i 5,4 milijardi dinara subvencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik